Tudnivalók a westernnyeregről

+36 30 3949 999 telefonszámon valamint  arpad.deezsi@gmail.com e-mailen
szívesen adok további tájékoztatást

Miért westernnyereg?

Miért eredeti amerikai?

Mi a különbség az eredeti és a „gagyi” között?

 

Nem szeretem, amikor a „westernesek” hosszasan taglalják, miért jobb, biztonságosabb az általuk használt westernnyereg az angol nyeregtől. Szerintem nem jobb vagy rosszabb, hanem más. Különböznek egymástól, mint a sportkocsik a terepjáróktól. Az, hogy melyiket választjuk nagyban függ attól, hogy mire szeretnénk használni, milyen az ízlésünk, mint szoktunk meg.

Nagyon szeretek jó lovon, jó westernnyeregben lovagolni, de egy jó angolnyeregben ugratni sem utolsó, és szőrén lovagolni is különleges élmény.

A westernnyereg eredetét tekintve arra készült, hogy hosszú órákon át üljenek benne, dogozzanak vele. Szeretem és ajánlom azoknak, akik szeretnek nagyokat csavarogni, mert ha a nyeregtalpak jól fekszenek  ló hátán nagyobb felületen egyenletesen oszlik el a terhelés mint egy rövidebb, más tipusú nyeregnél.

Nagyon klassz, hogy kényelmes, mély ülést biztosít. Az egyik vevőm elégedetten mesélte, hogy a minap összesen 60 km-t lovagolt marhaterelés közben ebben a TEX TAN nyeregben:

Bizony a végére elfáradt ő is, meg a lova is, de a feneke nem. 

Egy másik lovas 800 km-es túrán vett részt élete első saját westernnyergében, amit tőlem vásárolt. Jól vizsgázott  a nyereg. Ugyanez a TEX TAN modell:

 

Pihentetők és kényelmesek a széles kengyelek, a hosszúra állított nagy lapos kengyelszíjak. Minél erősebben kell behajlítva tartani a térdeinket, azok annál hamarabb fáradnak el.

Aki már túrázott westernnyeregben biztosan élvete, hogy sok felszerelés rögzítésére van lehetőség. Helye van a nyeregtáskának. Könnyen rögzíthetők vezetőszárak, kötőfékek, kötelek, lasszó, kulacs, első nyeregtáska, esőkabát, pokróc, poncsó stb.

Sokan a biztonságérzetet szeretik a westernnyergekben. Egy 60 éves lótulajdonos már a harmadik nyerget vette tőlem, mert ő és ismerősei nagyon élvezik, hogy úgy érzik, ebből a nyeregből nem lehet leesni. Persze le lehet. Mivel itt nincsenek kengyellakatok, és a kengyelszíjak hihetetlenül erősek, soha ne lovagoljunk olyan széles orrú lábbeliben, ami megszorulhat a kengyelben.

Szerintem a westernnyereg öltözteti a lovat. Különösen azokat a kisméretű, kompakt lovakat, amelyekért mindig is bolondultam. 

Ha már a westernnyereg mellett döntöttünk, milyet vegyünk?

Ma már az egész világot elárasztották olyan távol-keleti westernnyereg utánzatok, amelyeket sokan megvesznek annak kedvező ára és „szép” külseje miatt, aztán alaposan póruljárnak vele. Természetesen mindenki maga dönt, de ezek a nyergek sajnos általában egyáltalán nem időtállóak gyenge, rossz minőségű vázaik és a nem megfelelő bőrminőség miatt. Mivel ezek tényleg csak utánzatok, általában rosszul illeszkednek a lovak hátára, sőt néha egyenesen veszélyesek féltett lovainkra.

Pár évvel ezelőtt egy bértartott lóhoz hozták a nyergét is, egy ilyen utángyártott „csodát”. Egy 2 órás túra alatt, egy 45 kilós lánykával a hátán, egy kiváló minőségű eredeti báránybőr nyeregalátéttel – ami sajnos kicsit vékonyabb volt, mint amit addig használtak a „nyereghez” – maradandó hátsérülést szerzett szegény hátas. Mint később kiderült, konstrukciós hibaként egy nagy bőrcsomót helyeztek el a nyeregtalpak között, pont a lovas feneke alatt.

Persze nincs mindannyiunknak közel egy millió forintja egy eredeti, amerikai, új nyeregre. Ezért fordult figyelmem az eredeti használt nyergek felé.

150-200.000 Ft-ért, ami gyakran az új „gagyik” ára, már vásárolhatunk egy jó minőségű eredeti amerikait, ami újonnan 2-szer, 3-szor ennyibe kerülne, és amire a gyártók annak idején akár 30 év garanciát adtak.

       Saddlesmith roping nyereg  

Hogyan tudom megkülönböztetni a jó minőségű nyerget a "gagyi" utánzattól?

Elsőre talán az gondolnánk, hogy ehhez nem kell túl sok ész, hiszen égbekiálltó a különbség. Én is egész eddig erről a jelentős különbségről írtam. A nehézség abban áll, hogy az utángyártott nyergeknél törekszenek rá, hogy külsőségekben minnél jobban hasonlítsanak az eredeti, jó minőségű nyergekre, anélkül, hogy a szükséges szakismerettel rendelkeznének, és hogy a megfelelő anyagokkal dolgoznának.

Ezeken a rossz minőségű nyergeken gyakran igyekeznek "becsomagolni", elrejteni a vázat, mert arra pillantva megfelelő következtetéseket vonhatnánk le. Bár a nyeregváz általában a jó nyergeken sem látható azonnal, de a kengyelszíjaknál rá tudunk látni, ha felhajtjuk az azt eltakaró bőrszárnyat.

    Példa:

Nagy a különbség egy nyersbőrrel bevont faváz, jó minőségű műanyag- ill. üvegszállas váz és egy már újonnan is repedezett, silány anyagból gyártott váz között, amiből már most lógnak a meglazult csavarok.

A váz a nyereg egyik, ha nem a legfontosabb alkotórésze, döntően meghatározza a nyereg élettartamát, a lovas és a ló kényelmét. 

Tehát a rossz nyergek is optikailag egyre szebbek, de ha kicsit jobban odafigyelünk a részletekre, könnyen felfedezhetünk stilushibákat, oda nem illő dolgokat, jeleket, melyek mutatják, hogy  a "gyártó" nincs tisztában vele teljesen, hogy egy westernnyergen minek mi a szerepe.

    Példa:

Fordítva felhelyezett kengyelszíjak
Felcserélt heveder-felrántó szíjak
Használhatatlan bujtatók

Régebben az utánzatok névtelenek, márkajelzés nélküliek voltak. Ma már ők is kitalálnak hangzatos neveket, melyek hasonlítanak eredeti, elismert amerikai nyereggyártók és forgalmazók márkajelzéseihez. Ezért mindig óvatos vagyok olyan nevekkel, amiket még nem ismerek, és igyekszem az interneten leellenőrizni őket.

    Érdemes megnézni példaul az American Saddlery honlapját, akik legalább három néven                
    forgalmaznak kitünő nyergeket: Circle A, American Saddlery, Texas Best

Ahogy bevett gyakorlat, hogy a hobbilovasok, ha lovat szeretnének vásárolni, visznek magukkal egy szakértőt, aki remélhetőleg megvédi őket a csalódástól, ugyanígy örülök neki, és jó ötletnek tartom, amikor nyerget venni sem egyedül jönnek hozzám, hanem van ott valaki, aki látott már ilyet.

+36 30 3949 999 telefonszámon valamint  arpad.deezsi@gmail.com e-mailen
szívesen adok további tájékoztatást

frissítve: 2016.10.20.

<<< Vissza a kezdőlapra